UTERUM / INGLASNINGAR

Vi är återförsäljare för Halle uterum och Inglasningar!HalleLogo_platta

Kontakta oss för kostnadsfri skiss och offert på materialet!

 

Läs mer om olika utföranden nedan:

Vindskydd / Regnskydd / Sommar budget

Vindskydd /Regnskydd / Sommar design profiler

Höst och Vår Uterum / Vinterträdgård

Året runt uterum

Glaspartier i husvägg – Öppna upp vardagsrummet?

 

Vi förverkligar era uterumsdrömmar! Det kan vara allt från enkel altaninglasning till exklusiva vinterträdgårdar, standard eller skräddarsytt, enkelt eller exklusivt. Vi har lösningar på allt!

Alla Halles glaspartier består alltid av härdat säkerhetsglas som standard. Även aluminiumprofilerna är av högsta kvalitet som tål att jämföras med andra fabrikat. Tack vare de noga genomtänkta profilernas utformning är Halles partier bland de absolut stabilaste och tätaste på marknaden.

Förutom att vi erbjuder uterum till försäljning kan vi också erbjuda hjälp med skiss och förslagslösningar, upprättande av bygglovshandlingar. Vi erbjuder vi högsta kvalitet som lönar sig i längden!

Oavsett hur du vill använda ditt uterum finns en hel del beslut att ta innan byggnationen kan påbörjas. Även om du är i startgroparna för att investera i ett uterum eller om bara en liten längtan börjat gro kan du få tips och vägledning här…

 

 

Vad ska jag tänka på?

Först och främst är det viktigt att hitta en ultimat placering av uterummet. Du bör ta hänsyn till väderstreck och var längs husfasaden ett uterum bäst smälter in. Uterummet bör bli en naturlig förlängning av huset med bra anslutning in till befintlig bostad men ändå inte placeras framför fönster där det stjäl mycket dagsljus.

Hänsyn måste även tas till avloppsrör/telekablar/elkablar/dränering/jordvärme eller andra installationer under mark.

Hur och när vill ni kunna använda uterummet?

–  Året runt (vinterträdgård)

–  Vår och höst

–  Förlängd sommar

Byggnadssätt och materialval

Golv

–  Träbjälklag med plint

–  Murad stödmur med träbjälklag

–  Gjuten platta på mark (med eller utan golvvärme)

Väggar

Oftast består ett uterum av tre väggar där alla tre kan vara glaspartier. Med tanke på insynsskydd väljer dock många att göra en av väggarna helt täckt. Även i gavelspetsar kan det bli aktuellt med väggbeklädnad om ni inte väljer s.k. ”trekantsfönster” för större ljusinsläpp.

–  Träpanel/fasadpanel på regelstomme (liggande eller stående)

–  Putsad fasad

–  Glaspartier (skjutdörrar/skjutfönster/fasta partier)

För vinterträdgård går det såklart att välja väggbeklädnad inomhus som för övrig inomhusmiljö.

Tak

Utseendemässigt är valet av takkonstruktion det viktigaste beslutet. Det ska passa in i stil till befintlig byggnad. Det ska även fungera i anslutningen till befintlig byggnad och ge ge så mycket ”rymd” som möjligt.

–  Kanalplast, glas eller täckt tak.

–  Takkonstruktioner (sadeltak, pulpettak, funkis)

Stomme

Vi bygger som regel alltid med limträ, i både balkar och stolpar, för bästa stabilitet och bärighet. Stommen grundmålas före montering.

Detaljer

Det är viktigt att tänka till i förväg när det gäller exempelvis elinstallationer. Har man det bestämt innan byggnationen påbörjas kan man i de flesta fall dölja installationer inne i väggarna och därmed slippa utanpåliggande kablar.

Något extra eluttag är alltid bra att installera för exempelvis infravärme eller om man vill spela musik, se på TV mm. Att se över belysningen och installera några fasta lampor (ev. med dimmer) förenklar användningen av uterummet.

Ventilation är en annan viktig sak att tänka på för att hålla ett behagligt klimat inne i uterummet och för att minska kondens och fukt.

Underhåll

Underhåll

Allting som byggs kräver någon form av underhåll. ”Underhållsfritt” är ett ord som säljer och lockar många konsumenter. Vi menar att det inte finns något material som inte kräver underhåll för att vara bestående och funktionellt över tid. Detta ska man vara medveten om och ha med i beräkningen innan man bestämmer sig för att bygga till.

 

Exempel:

Ett uterum med tryckimpregnerad trätrall på golv, kanalplasttak, skjutbara fönsterpartier/fönster och övriga väggytor med träpanel.

–  Golvet bör tvättas av ordentligt varje år. Därtill kan man antingen olja det eller lasera det. Det finns både för- och nackdelar med dessa metoder och alternativet är att låta träet åldras naturligt.

–  Kanalplasten kan tvättas med vattenslang för att ta bort smuts och nedfall från luften. Högtryckstvätt kan användas men inte med för stark stråle.

–  Skjutpartier behöver underhåll i form av rengöring av spåren i underprofilerna för att få bort grus, sand och jord som lätt fastnar där. Fönsterrutorna bör såklart putsas.

–  Övriga ytor med träpanel behöver målas om precis som en vanlig husfasad av trä.

 

IMG_0869

Halle Alltid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uterumstyper2Uterumstyper